17 juni 2017 1e locatie / by Henny Reumerman

Gravestone Church

Vanmorgen om 04.00 uur naar Mark vertrokken om om 07.30 uur bij de kerk aan te komen

Via mede-urbexers hadden we een sluip-door-kruip-door route gekregen. Parkeren, verderop een steegje tussen huizen door, een stadspark doorkruizen zo goed als naast een politie bureau (waar wel een stuk of 10 dienstwagens stonden geparkeerd) en toen liep het spoor dood. Precies op onze route hadden bouwvakkers een stuk grond afgezet en zeecontainers en een schaftkeet geplaatst met bouwhekken er omheen. En het lastige aan het hele verhaal was dat ze aan het werk waren. Na een paar rondjes en wat turen naar Google Maps op onze telefoons vonden we een andere route naar binnen. 

Na wat klimmen en struinen door bosjes waren we binnen. Wow wat een gave locatie, religieuze plekken hebben altijd al wel een extra dimensie vinden zowel Mark als  ik. We merkten meteen dat we daar niet alleen waren, illegale bewoning door een hele kolonie stadsduiven. Honderden duiven vlogen daar rond, bergen met duiven poep op de grond, eigenlijk overal bergen met poep.

De kerk dankt haar naam aan de graven in het midden van de kerk die zijn opengebroken. Dit geeft een extreem macabere uitstraling, zeker doordat er rondom beenderen en schedels te vinden zijn. Deze eeuwenoude kerk stamt uit het jaar 1211 en staat al jaren verlaten in de straten van een klein dorpje nabij Charleroi. De hoofdbewoners zijn momenteel honderden duiven. 
Deze kerk  heeft een rijke en vooral hele lange geschiedenis. De eerste vermeldingen van de kerk gaan terug naar 1171. Volgens officiële berichten opende de kerk haar deuren op 1211. De kerk droeg in eerste instantie de naam Chapel Boegnies.

In 1604 kwamen de Nederlanders die rondzwierven in de provincie Henegouwen naar het kleine dorpje om te plunderen en vernielingen aan te brengen. Chapel Boegnies bleef hierbij niet bespaard. De Antonius beelden werden vernield en graven werden opengebroken. De kerk werd gebruikt als stal voor de paarden. 4 jaar later in 1608 namen Spaanse soldaten de dorpen over, net als de kerk. De kerk onderging een renovatie die voltooid werd in 1785. De klassieke stijl die de kerk nu heeft is een nalatenschap van die renovatie.

Van 1794 tot 1814 maakte Henegouwen deel uit van de Franse republiek net als het kleine dorpje Fontaine-l’Évêque. In de jaren daarna is het vrij rustigin en rondom de kerk.

Na ruim 30 jaar niet meer in bedrijf te zijn geweest heeft de gemeente de beslissing dit jaar ( 2017) genomen om geen nieuwe renovatie te geven aan deze vervallen kerk in Charleroi, maar om het plat te leggen en een nieuwe bestemming voor te vinden. Wanneer de sloop gaat beginnen is in België altijd de vraag, maar er komt geen geld voor renovatie. 
Waarschijnlijk de best beveiligde urbex-locatie. Het staat pal naast een politiebureau. Er is dus veel controle en erg moeilijk om ongezien naar binnen te komen. Naast dat het in de tuin van het politiebureau ligt is het gebouw ook omringt door een redelijk hoge muur.