2 juli 3e locatie by Henny Reumerman

Radio Henkie

De 3e van vandaag was ook meteen de klapperrrr, in meerdere opzichten. Het zal zo'n 10 jaar geleden zijn dat de radio en tv zender verlaten werd. Het lijkt net een filmset van The Walking Dead of iets soortgelijks want iedereen heeft zo goed als alles achtergelaten en is verdwenen.

We hadden geen idee hoe we binnen moesten komen en het zeek van de regen al toen we aan kwamen rijden. We moesten nog een aardig stuk lopen van de auto naar onze bestemming. Aangekomen aardig nat moesten we nog zoeken naar en ingang, het gebouw rondgelopen vonden we er 1.  Niet een heel voor de hand liggende maar Mark kon er door naar binnen en heeft het gelukkig van binnenuit voor elkaar gekregen om wat open te krijgen (zonder te slopen uiteraard, want het moet ook weer gewoon dicht kunnen) zodat ik met onze spullen naar binnen kon.

Dit is zo'n locatie waar je de creeps van krijgt, niet omdat er ook maar iets engs aan is maar omdat het zo intact is achtergelaten. Computers, bureaus, handgereedschap, allerlei dure snoeren, groot gereedschap en machines en nog veel meer van waarde wat gewoon achtergelaten is alsof het besmet is met iets. Dat is best luguber om te zien.


Deze locatie was omringd door een viertal in grootte verschillende zendmasten die allemaal waren omgevallen en terecht zijn gekomen in omliggende weilanden. Ook dat was een vreemd gezicht, vooral van dichtbij want de grootste mast die pal naast het pand stond was (ooit) immens hoog en lag nu letterlijk in stukken in het omliggende weiland. Je zag dat het metaal van de mast echt in stukken was gebroken en de koppen van de bouten lagen op de grond er omheen.


Het is een speculatie want meer weten we er niet over maar het zou wel eens kunnen zijn dat de bliksem daar is ingeslagen maar wat verklaard dan weer dat alle omliggende zendmasten ook zijn omgevallen. Wie weet komen we er ooit nog eens achter.

Op de terugweg van elke locatie proberen we als het mogelijk is ook een mooi shot te maken van het pand of object zelf van buiten, hier was dat mogelijk want we stonden toch in the middle of nowhere. We liepen de oprit af en om het hek heen ook het terrein af om een mooi zicht te hebben op het pand wanneer we een groot bord zien staan wat gericht staat op het hek waar langs naar binnen kwamen met de waarschuwing erop :

DAT HET NIET TOEGESTAAN IS HET PAND TE BETREDEN OM GEVAARLIJKE STRALING IN HET PAND.
 

Mark en me......

Mark en me......

Radio Henkie

Radio Henkie

2 juli 2e locatie by Henny Reumerman

Legendary Victory of The Phoenix

Mark en ikzelf....

Mark en ikzelf....

09:40 kwamen we aan bij het vliegtuig. Deze stond op een niet afgesloten terrein waar we zo op konden lopen en natuurlijk deden we dat ook of dat de normaalste zaak van de wereld was. Zonder bluffen kom je nergens natuurlijk.

Al snel komen we 2 mannen tegen en leggen we even kort uit dat we alleen maar komen om foto's te maken en hebben we permissie om ons gang te gaan. Wie of wat het waren weten we niet en het maakt ook eigenlijk niet uit we konden doen waar we voor kwamen, foto's maken van en vooral in het vliegtuig.

Het lijkt op een Uiver (DOUGLAS DC-2) maar heeft 2 motoren op elke vleugel in plaats van 1 zoals de Uiver. De uiteindelijke naam is de C-54 Skymaster.Wat hebben wij ons uitgeleefd en vermaakt in dat bakbeest. Zelfs Mark zijn Fisheye is tevoorschijn gekomen waarmee we selfies hebben gemaakt in de cockpit. Wat hebben we gelachen. Ook hebben we een paar gave shots gemaakt op de verrijdbare trap buiten aan het vliegtuig.

Ik pas er maar net in.... tijd voor een dieetje!!

Ik pas er maar net in.... tijd voor een dieetje!!

2 juli 1e Locatie by Henny Reumerman

Steampunk Commander

Voor vandaag staan op het menu : een control room van een staalfabriek, een vliegtuig en een radio/tv zender. 
Richting de grens begon het meteen met regenen ondanks dat er een droog weekend voorspeld was, heel jammer. Maar we hadden toch liever wat regen dan veel te felle zon. Die zon hebben we overigens de hele dag niet gezien, tot we de grens naar Nederland weer overstaken toen was het stralend weer. Het heeft in België niet de hele dag geregend maar we hebben in ieder geval op het grootste stuk dat we moesten lopen van de auto naar een locatie een goeie plensbui gehad.

Om 08:30 ongeveer kwamen we aan bij de eerste locatie, de control room van een middelgrote staalfabriek.

Steampunk Commander

Steampunk Commander

 Steampunk Commander, een antieke controle kamer van een oude staalfabriek. We reden er langs en zagen dat het terrein waar de fabriek op stond makkelijk toegankelijk was want het grote hek aan de weg stond wagenwijd open. Maar ook zagen we dat er een paar kleinere bedrijfjes waren gevestigd op het fabrieksterrein die nog wel in bedrijf waren. Onder anderen een loods waar vrachtwagens voor stonden en waar iemand de wagens aan het schoonmaken was.

We hebben een stukje terug geparkeerd en liepen terug naar het hek, het terrein op en langs de open loods met iemand aan het werk. We waren meteen gezien bij het passeren en werden vriendelijk begroet dus groeten net zo vriendelijk weer terug en vervolgden onze weg richting fabriek. 

We hoefden nog niet eens om de hele fabriek heen te lopen en vonden al een ingang, binnen was het even zoeken naar de controle kamer maar ook dat duurde niet lang. Een lange sierlijke stalen trap wees ons de weg, bovenaan de trap was een deur naar de ruimte waar we voor kwamen. Er zat helaas geen beweging in de deur en alle andere toegangswegen waren gebarricadeerd. De deur had een metalen frame met kleinere glazen raampjes erin waarvan er een miste waar Mark precies doorheen paste. Zonder hem had deze reportage absoluut nooit tot stand gekomen, thanks Mark!!!!

17 juni 5e locatie by Henny Reumerman

Kasteel Rochendaal

De laatste locatie vandaag. Op een groot militair terrein staat nog een volledig kaalgestripte kasteel in een bos. 

Het kasteel werd gebouwd in 1881 in opdracht van Jean Henri Paul Ulens, die advocaat was en van 1876-1891 burgemeester van Sint-Truiden. Het wit bepleisterde gebouw is in neoclassicistische stijl en het bezit een torentje van vier verdiepingen.

Toen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog het Fliegerdorf bouwde op het kasteeldomein, maakte het kasteel daar onderdeel van uit. Ook na de Bevrijding behield het zijn militaire bestemming: Eerst zetelden de Amerikanen er, waarna het een opleidingsinstituut van de Belgische Luchtmacht werd. Dit instituut werd echter in 1996 gesloten. Daarna bleven de militairen er oefenen, terwijl een deel van het nabijgelegen Fliegerdorf tevens als asielzoekerscentrum werd gebruikt. Het kasteeltje raakte in verval.

In 2012 werd bekendgemaakt dat op het voormalige kasteeldomein 300 woningen zouden worden gebouwd, gelegen in een park van 16 ha met onder meer visvijvers. Het kasteeltje zou worden gerestaureerd.

Ik was hier jaren geleden al eens geweest toen het nog echt verboden terrein was en een deel van het militaire terrein nog in gebruik was. Toen mijn vriendin en ik gesnapt werden en er vandoor gingen zijn we nog achterna gezeten door militaire politie. Nu was er helemaal geen activiteit meer op het hele grondgebied dus weinig moeite om bij de villa te komen. We parkeerden bij een dichtbij gelegen woonwijk en liepen een bospaadje in klommen het landgoed op en stonden bij de villa voor de 'deur' (die zat er niet eens meer in).

Ik kon me nog goed 1 kamertje herinneren met een mooi geschilderd plafond met een gipsen adelaar. Laat dat nou net de enige kamer in het hele pand zijn wat nog de moeite is om te fotograferen, al moet ik zeggen dat het trappenhuis en de ramen daar ook de moeite waren.

Verder zag je veel graffiti en puin. Delen hadden in de fik gestaan en alles van welk soort metaal dan ook was gejat. Ook de (waarschijnlijk eikenhouten) trapleuningen zijn verdwenen. Hier zijn we maar even geweest en daarna naar haar huis vertrokken

17 juni 2017 4e locatie by Henny Reumerman

Pastorie

Vorig jaar hebben we hier al eens voor de poort gestaan maar door een onophoudelijk waaks blaffende hond van het dichts bijzijnde huis en de poortdeur die klemde op de stenen drempel en herrie maakt bij al een klein beetje beweging hebben we er maar voor gekozen om toen te vertrekken voordat ons dat gevraagd werd. In de poortdeur zat niet meer dan een cm beweging.

Nu waren we er niet ver vandaan dus gingen nog eens een kijkje nemen en wat was nou het geval, de poortdeur stond op een grotere kier dan vorig jaar en hij ging verder open dus wij naar binnen. In de tuin aangekomen troffen we 1 grote wildernis van bomen, bramenstruiken en brandnetels. Wij baanden ons er een weg door naar een open raam en klommen naar binnen. Een acht tal vertrekken waaronder een soort studeerkamer die nog aardig gemeubileerd was, relikwieen, bijbels, kruizen een typemachine en zelfs een stapel toga's. En heel veel spinnen. Ook een deel van de boekhouding en ander papierwerk was achtergebleven.

Toga's in zilver met wit, zwart met goud you name en meneer Pastoor het had. Ook in een kamer op de eerste verdieping stond een verzameling van zo'n 20 schilderijen en .... nog een toga.

Een andere kamer weer een toga. Oh en had ik al gezegd dat er veel spinnen waren?!

Op zolder aangekomen was het oppassen voor de rotte vloer, stond er nog een heel oude linnenkast die van ellende binnen in elkaar stortte. 1 keer raden wat we daarin vonden : toga's en kruizen. 

Op een gegeven moment toen we op zolder waren dacht Mark het piepende hek te horen buiten maar hechte er geen waarde aan. Toen we naar beneden gingen en even later de spullen inpakten hoorden we stemmen van het kerkhof komen dat achter de pastorie lag. Spullen ingepakt, door het raam geklommen en door de struiken aangekomen bij het hek ZAT ER EEN KETTINGSLOT OP !!! 

Wij maakten al bijna een ander plan op om buiten te komen, zou wat lastig worden, toen we weer die stemmen hoorden die zeiden 'wacht daar we komen eraan'. Door de pastorie heen kwamen 2 oudere mannen die het hele voorval duidelijk enger vonden dan wij het vonden. Het geijkte 'weet u wel dat u hier niet mag komen?' en 'we zijn genoodzaakt de politie te bellen' blah blah. 

 Uiteindelijk zijn we er met wat slijmen vanaf gekomen al hebben we wel een ellenlange 'lezing' aan moeten horen over de geschiedenis van de pastorie, de kerk, het dorp en de speeltuin. De jongste van de 2 heren gaf al snel aan dat we misschien emailadressen konden uitwisselen voor verdere info en vertrok uiteindelijk toch maar want het duurde ook hem te lang denk ik.

In de auto hebben we er nog even hard om moeten lachen want dit liep mooi goed af.

pas8.jpg

17 juni 2017 3e locatie by Henny Reumerman

Labo G

 

Over de geschiedenis is niet veel te vinden, het was vroeger een pensionaat en sinds

1952 was het een agrarisch laboratorium met kantoren. Sinds 2004 ligt het er verlaten bij

.Aan een stille weg een dorp uit ligt pal op de hoek aan een kruising een verzameling gebouwen waar niet uit op valt te maken wat het geweest moest zijn toen het nog in bedrijf was. 

Over de geschiedenis is niet veel te vinden, het was vroeger een pensionaat en sinds

1952 was het een agrarisch laboratorium met kantoren. Sinds 2004 ligt het er verlaten bij

. In de verte zagen we een tractor aankomen en heel netjes zette ik de auto in de berm om boer Harm er langs te laten (eigenlijk was dit een verkapte poging om van een afstandje het pand te kunnen bestuderen, dit lukte).

Een groot hek blokkeerde de ingang tot het terrein, Ik reed ons er langzaam vlak langs zodat Mark kon zien of het hek open te krijgen was. Hij zag gelijk dat dat wel moest lukken dus we reden verder en parkeerden een stuk lopen verderop. Bij het hek aangekomen was met niet heel veel moeite het hek open te krijgen. Op het terrein aangekomen hadden we nog geen idee welk pand we moesten zijn, er was duidelijk 1 hoofdgebouw, een bijgebouw en een stal en schuur.

Na 'inspectie' kwamen we tot de conclusie dat we het hoofdgebouw zonder naar de 1e verdieping te klimmen niet konden binnenkomen dus kozen we voor het bijgebouw.

Bingo! Hier was het laboratorium gevestigd, wel aardig leeggehaald maar nog zeker de moeite waard om foto's te maken. Na niet heel veel tijd vertrokken naar de volgende locatie.